top of page
  • Writer's picturePolar

Csak a fűtésszámlát ne! …avagy így spórolj egy klímával!

A karácsonyi időszak anyagilag mindenkit megvisel. Ráadásul a téli hónapokban a fűtés egyébként is elvisz egy rakás pénzt a háztartásból. Milyen megoldásokkal vághatjuk vissza a fűtési számlánkat? Vannak módszerek, amik segítségével spórolhatunk a klímánk energiafogyasztásán? Cikkünben feltárjuk ezeket a praktikákat! 


Szokások, amik hatnak…

A hűtő/fűtő szokásaink nem csak a pénztárcánkra és a közérzetünkre hatnak, de a környezetet is tudják negatívan befolyásolni. Egy energiahatékony klímával pénzt is spórolhatsz és zöldebbé is teheted a háztartásodat! Milyen jó lenne, ha úgy tehetnénk hatékonyabbá az energiafogyasztásunkat, hogy közben a környezetet sem károsítjuk, a pénztárcánk sem csappan meg és hidegebb sincs otthon… Várjunk csak! Lehetséges. Mutatjuk, hogyan!


Fontos paraméterek

Az alapos utánajárással a klímavásárláskor sok pénzt megspórolhatsz hosszú távon. Az alábbi értékekre érdemes odafigyelni:

  • (SEER) Seasonal Energy Efficiency Ratio - Szezonális energiahatékonysági mutató

  • (SCOP) Seasonal Coefficient of Performance - Szezonális teljesítménytényező

Minél magasabb a mutató, annál energiahatékonyabb a modell.

A légkondicionálók teljesítményét a kilowatt (kW) vagy a British Thermal Units (BTU) mértékegysége jelöli. A nagyobb teljesítményű modelleket a nagyobb területek fűtéséhez érdemes alkalmazni, a nem megfelelő teljesítményű berendezés választásával - akár felül, akár alul lőjük a célt - rengeteg felesleges energiát pazarolhatunk el. 


A légáramlás erősségére is érdemes odafigyelni. Minél magasabb az értéke, annál gyorsabb egy-egy szoba befűtése vagy lehűtése.


Karbantartás mint csodafegyver

A klímakarbantartás fontossága a csapból is folyik. Az egészségügyi és a garanciális szempontokon felül a gazdasági oldalát is érdemes megvizsgálni a folyamatnak. Már a legalapvetőbb teendők, mint a rendszeres szűrőtisztítás és a takarítás is nagyban hozzájárulhat a normális működéshez. Egy jól karbantartott klíma nehezebben romlik el, nem csökken a teljesítménye és még az élettartama is meghosszabbodik.


A termosztát optimális beállítása

Ha odafigyelünk a termosztát optimális beállítására, sok energiát megspórolhatunk. Fűtéskor érdemes a legalacsonyabb, még komfortos hőmérsékletre beállítani, míg hűtési időszakban a legmagasabbra. Könnyedén spórolhatsz pénzt a programozható termosztát napi rutinhoz igazításával. Például a munkahelyeden töltött időszakra vedd egy kicsit lejjebb a hőmérsékletet! 


A ventilátorok és a szellőztetés okos alkalmazása

A klíma és az otthoni ventilátorok okos vegyítése, illetve a természetes szellőztetési rutin stratégiai átgondolása további energiapazarlástól kímélhet meg. Például egy ventilátor segítségével egyenletesebben eloszlathatod a szobában a meleg levegőt. Nyáron érdemes az éjszakai hűvöset is a hűtési rutinunkba iktatni, télen pedig nem a nap leghidegebb időpontjaiban szellőztetni. 


Energiahatékony ablakok

Az ablakok stabil nyílászárásával a meleg levegőt hosszabb ideig tudjuk megtartani. A modern, jól szigetelt otthonokat remekül be tudja fűteni a klíma és a szinten tartás is olcsóbban kivitelezhető. 


Válassz Polar légkondit, hogyha igazán energiahatékony modellt keresel! 


Comentarios


bottom of page