top of page
  • Writer's picturePolar

Energiahatékonysági mutatók magyarázata

Amikor eljutunk ahhoz a kérdéshez, hogy a klíma melyik energiabesorolást kapja, akkor a meghatározott szezonális hatékonysági értékekhez szükséges nyúlni: SEER (hűtésnél) és SCOP (fűtésnél). Ezek az értékek az EER és a COP értékeket váltották fel, a SEER és a SCOP jelzések életszerűbbek, ez a szabályzat 2013. január 1-én lépett életbe.


SCOP és COP


Fűtési mutatók, tehát az vizsgálható a megadott értékek által, hogy mennyivel gazdaságosabb a sima elektromos energiánál a klímával való fűtés. A SCOP (Seasonal Coefficient of Performance rövidítése), aminek magyar jelentése szezonális teljesítménytényező, lényegében régebbi változata a COP (Coefficient of Performance rövidítése), ami pedig a teljesítmény együtthatóját jelenti. 


SCOP-érték


Az inverteres klímákat a SCOP-érték alapján a következőképpen tudjuk csoportosítani:SEER és EER


Ezek az értékek leginkább a hűtés szempontjából lesznek fontosak, hiszen általuk azt lehet összemérni, hogy a klímáknak milyen fogyasztása van egy hűtési szezonban az elektromos energiához viszonyítva. Azért érdemes SEER-értékű berendezést választani, mert nem csak pénztárcabarát, hanem még a környezetnek is kedvezőbb. Ennek az értéknek nem minden területen azonos a meghatározása, például Amerika északi és középnyugati részén a minimum SEER-érték 13, míg a déli területeken az alsó határ 14, de ennél magasabb is lehet.


Így számold ki a SEER-értéket!


A SEER-érték az egész szezon alatt előállított hűtési energia (BTU-ban mérve) és az ugyanebben az időszakban elfogyasztott elektromos energia hányadosa (wattórában).

Minél magasabb a SEER-érték, annál energiahatékonyabb egy klíma. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb számlákat eredményez (ugyan maga a berendezés drágább szokott lenni, de hosszútávon megtérül), valamint csökkentheti a környezeti terhelést is.


Comments


bottom of page