top of page
  • Writer's picturePolar

Gyakori kérdések a klímáddal kapcsolatban

Otthoni klímával kapcsolatos gyakori kérdések


Szívesen tennéd fel a kérdéseidet egy szakembernek, de nem tudod, merre fordulj segítségért? Klímavásárlás előtt állsz, de úgy érzed, nincs elég információd ahhoz, hogy jól tudj dönteni? Hagyd, hogy segítsünk! Olvasd tovább cikkünket, amiben összegyűjtöttük vásárlóink leggyakoribb kérdéseit, és szerezd be a válaszaidat könnyedén egy biztos forrásból!

Melyik klíma a legjobb?

Nem is tudjuk elmondani, hányszor hallottuk ezt a kérdést, pedig természetesen nincs relevanciája. Mindenki számára más a legmegfelelőbb, fontos tehát, hogy megtaláld a számodra tökéletest, a te igényeidnek és otthoni körülményeidnek a legkiválóbbat!

Mennyibe kerül?

Az előző kérdéshez hasonlóan ez is teljesen szituáció és termék függő. A legalacsonyabb áron körülbelül 100.000 Ft-ért már lehet kapni, de a magasabb teljesítményű modellek jóval drágább árkategóriában helyezkednek el. A teljesítmény viszont az egyéni preferenciáktól és paraméterektől függ, például a szoba méretétől, amit adott esetben a vásárló hűteni/fűteni szeretne.

Mit tartalmaz a klíma alapfelszerelés?

2-3 méter klímacsövet, dekor csatornát, kondenzvíz csövet, kültéri tartó konzolt, elektromos kábelt, és ha szükséges a főfal átfúrását és a légkondicionáló berendezés teljes beüzemelését tartalmazza.

Mennyibe kerül az alapszerelés?

A szerelési körülményektől és szakembertől függő ár általában 50-70.000 Ft környékén mozog.

Milyen hűtőteljesítményre van szükségünk?

A megfelelő működéshez szükséges teljesítményt általában Watt mértékegységben számoljuk ki. Néhány esetben BTU van feltüntetve a vásárlói tájékoztatón, ez egyáltalán nem probléma, hiszen könnyedén átválthatjuk a másik mértékegységbe. A következő képletet érdemes ilyenkor használni: 1 BTU/h 0,293071 wattnak felel meg.

Hogyan kapom meg a helyiségenként szükséges hűtési teljesítményt?

A helyiség négyzetméterben megadott területét 60 Wattal érdemes megszorozni. A teljesítmény viszont a szigetelés mértékén és minőségén is múlni fog.

Milyen teljesítményű split klímát ajánlott venni?

A legpontosabb választ erre a szakemberek az eset megismerése után tudják megadni. Általánosságban elmondható, hogy 10 m2-ként 1 kW hűtőteljesítménnyel kell számolni. A szigetelés viszont itt is meghatározó faktor, ami mellett a tájolásra és az ablakok méretére, állapotára is külön ki kell térni. 15-40 négyzetméter közti helyiségek fűtésére már multi split klímát szoktunk ajánlani. A mono split klímák körülbelül 12-15 négyzetméteres szobák esetén működnek maximálisan.

Mennyi idő szükséges egy szoba lehűtéséhez klímával?

A klíma teljesítményétől, a szoba méretétől, azaz a lehűteni kívánt levegő mennyiségétől függ. Kisebb hőmérséklet különbség elérését gyorsabban, míg drasztikusabb változást lassabban tudunk elérni.

Mobil vagy split klíma?

A klímák két típusa: a monoblokk és az osztott klímaberendezések. Előbbi vagyis a mobil klímák előnye, hogy minden alkatrész egy eszközbe van beépítve, míg a split klímák esetén egy kültéri és egy beltéri berendezés használata is szükséges. A mobil klímák tökéletesen megfelelőek nyaralókba, hétvégi házakba, de mindennapos használatra, otthoni környezetbe a split klímát javasoljuk.

Lehet a klímával fűteni is?

Ma már rengeteg olyan modell létezik, amivel fűteni is kiválóan lehet. Ezeket a berendezéseket inverteres klímáknak nevezzük.

Milyenek ezek az inverteres berendezések?

Ez a modern technológia egy jó választás lehet a magas gázárak idején a fűtés megoldására, ugyanis jól szigetelt, felújított épületek felmelegítésére kiválóan alkalmas. A működési mechanizmusuk ugyanolyan, mint a hőszivattyúk esetén, mindössze a munkafolyamat fordított. Az alkalmazás során a kinti levegő enyhe lehűtésével a helyiségen belül hőt eredményezhetünk. Az inverteres klímák nem csak fűtésre megfelelőek, hűtésre, szárításra, tisztításra és párátlanításra is ugyanolyan kiválóak.

Mikor érdemes multi split klíma mellett dönteni?

A multi split klíma különlegessége, hogy egy kültéri egységhez több beltéri egység is csatlakoztatható, így több helyiség egyidejű lehűtésére alkalmas. Az idő előrehaladtával újabb beltéri egységekkel is kiegészíthető. Hátránya viszont, hogy magasabb árkategóriába tartozik és helytakarékosság szempontjából sem a legjobb opció.

Mikor érdemes mono split klíma mellett dönteni?

A multi splittel ellentétben, ez egy jóval helytakarékosabb és olcsóbb megoldás. A kültéri egységhez ebben az esetben csupán egyetlen beltéri egység csatlakoztatható. Ha a helyiséget nem sikerül egy egyszerű ventilátorral lehűteni, a mono split klíma jó döntés, hiszen magasabb teljesítmény mellett kisebb huzatot eredményez.

Mennyire zajos egy klíma?

A zajmennyiség típustól és teljesítménytől függő, de az is számottevő, éppen melyik helyiségben tartózkodunk használata közben. A csendes klímaberendezések általában 19 dB(A)-val működnek.

Le tudjuk hűteni egy mobil klímával vagy egy mono split klímával az egész lakást?

A válasz sajnos nem. Döntésünkkor nagyon fontos odafigyelni arra, hogy mennyi és milyen alapterületű helységet szeretnénk a klímával hűteni. Amennyiben több szobáról van szó, minden esetben a multi split klíma javasolt.

A klíma használata egészségtelen?

Nem! A nem megfelelő alkalmazása, ahogyan az szinte minden dologra igaz a világon, káros következményeket vonhat maga után. Például a túl alacsonyra állított hőfok hamar megfázást eredményez, érdemes ezért maximum 10 fok különbséget elérni a kinti és a benti hőmérséklet között. Rendszeres karbantartással és megfelelően beállított hőmérséklettel azonban kiküszöbölhetőek a nem kívánt következmények.

A klímát tényleg gyakran kell tisztítani?

Az előző kérdésben felvetett egészségügyi problémák mellett a megfelelő működés és hosszú élettartam is a rendszeres karbantartás, takarítás mellett szól. Elsősorban a szűrők és ventilátorok megtisztítása a legsürgetőbb. Előbbinél a szennyeződések hamar elakadást, tömést okozhatnak. A ventilátorok tisztítása kéthavonta javasolt.

Milyen gyakran kell karbantartani a klímát?

A rendszeresen használt klímákat évente kétszer, ősszel és tavasszal érdemes alaposan átvizsgálni.

Ha maradt még benned kérdés, keresd fel lelkes csapatunkat vagy kutakodj honlapunkon!



bottom of page