top of page
  • Writer's picturePolar

Hatékony vagy energiatakarékos? Kell választani?

Aggódsz, hogy az aktív klímahasználat nagymértékben megnöveli a villanyszámládat? A légkondi kiválasztásakor és később, a használat során egy kis odafigyeléssel és tudatossággal ez könnyedén elkerülhető. Legújabb cikkünkből kiderül, hogyan nyerheted ki a legtöbbet a klímádból a lehető legkedvezőbb áron!


Energiahatékonyságra gyilkos tényezők


Tudtad, hogy még egy csúcskategóriás klíma is veszíteni fog az energiahatékonyságából, hogyha a lakás szigetelése problémás? A nem megfelelő nyílászárás és a rosszul szigetelt falak következménye az állandó légmozgás, a hideg vagy meleg levegő akadálymentes közlekedése. A klímának így folyamatosan korrigálnia kell a hőmérsékleti ingadozást, ami fokozottan megterheli az energiafogyasztást is.


Ne vigyük túlzásba a hűtést!


Mindenkinek más az ideális otthoni hőmérséklet. Egy viszont állandó: a szakértők véleménye szerint a kinti és a benti levegő hőmérséklete közti különbségnek nem szabad 8-10 foknál nagyobbnak lennie, ez ugyanis rizikót jelenthet az egészségünkre! Természetesen, az indokolatlan hűtés a költségeinket is megnöveli.


Törekedjünk a 24-26 fokos beltéri hőmérsékletre!


A különböző személyeknek eltérő a hőérzete, ezért a legjobb megoldás, ha kompromisszumosan a 24-26 fokot lőjük be célként! Ez a hőmérséklet ugyanis nem csak komfortos, de a klímák számára is energiahatékonyan megvalósítható.


Vegyük észre a lehetőségeket!


A klímahasználóknak sem szabad megfelejtkeznie a józan ész megoldásairól! Az energiahatékonyságunkat nagyban megnövelhetjük, hogyha egy pár trükkel kívülről rásegítünk a légkondi működésére!

  • Szellőztessünk! Ha elég hűvös odakint a levegő, nyissuk ki az ablakot és engedjük, hogy természetes módon csökkenjen otthonunk hőmérséklete!

  • Árnyékolók használata: A meleg ellen ne csak klímával, de a redőny és a sötétítő függönyök használatával is küzdjünk!


Ne vásároljunk feleslegesen nagy teljesítményű klímát!


A magasabb teljesítményű klíma nem egyenlő a jobb klímával, viszont a drágábbal igen! Ha energiaigényünk és otthonunk paraméterei megengedik, válasszunk alacsonyabb teljesítményű klímát, aminek az üzemeltetése is olcsóbb lesz!


Milyen üzemmódot válasszunk?


  • ECO/Takarékos üzemmód: A komfortérzet csökkentése nélkül képes ez az üzemmód energiát spórolni.

  • 24 órás időzítő: Az időzítő a készülék programozott ki-be kapcsolására szolgál. A funkció beállításával gondtalanul és odafigyelés nélkül elkerülhetjük a felesleges üzemelést például akkor, amikor nem vagyunk otthon.

  • Intelligens Inverter Algoritmus: A klíma a gyorsan elvégzett hűtés vagy fűtés után a lehető legalacsonyabb energiafelhasználás mellett tartja szinten a kívánt hőmérsékletet.

  • Elalvás üzemmód: Ezzel az üzemmóddal nem csak az alváshoz ideális hőmérsékletet biztosíthatjuk, de a levegő túlfűtésének vagy túlhűtésének az elkerülésével sokat spórolhatunk is.

  • Automatikus üzemmód választás: A klíma a kívánt hőmérséklet figyelembevételével automatikusan kapcsol hűtés, fűtés vagy ventilátor üzemmódba, amivel anélkül csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, hogy folyamatosan az ellenőrzésünk alatt tartjuk a berendezést.

Gondolkozzunk fenntarthatóan!


A napelem használata nem csak környezetbarát, de energiatakarékos és költséghatékony megoldás is. Ha pénztárcánk és otthonunk felépítése engedi, szereltessünk napelemet a tetőnkre, ezzel ugyanis rengeteg pénzt megspórolhatunk a klímahasználat során!


Az energiahatékonyság alapja a rendszeres karbantartás


A klíma tulajdonosoknak reméljük nem kell bemutatni az évi legalább kettő karbantartás szükségességét. Ha az egészségügyi okokat nem is vesszük figyelembe, az energiatakarékosság és a spórolási szempontok akkor is elengedhetetlenné teszik a rendszeres tisztítást! A nem megfelelően működő, nem eléggé hatékony légkondik hátterében gyakran a ki nem takarított berendezések állnak.


Ha maradt még kérdésed a témában, keress bennünket bátran, kollégáink mindig szívesen segítenek!
Commenti


bottom of page