top of page
  • Writer's picturePolar

Hogyan éljük túl a forróságot – légkondi nélkül?

Manapság a nyarak még Magyarországon is rendkívül forróak és nehezen elviselhetőek. De hogyan készüljünk erre a meleg évszakra? Mivel tudnánk lehűteni otthonunkat, amíg várjuk, hogy megérkezzen a klímánk? Akár anyagi megfontolásból, akár kényszerhelyzetből nem tudod élvezni a légkondik nyújtotta kellemes hűvöst otthonodban, cikkünkben rengeteg tippet és trükköt találsz arra, hogyan tudod még így is csökkenteni lakásod hőmérsékletét!


Milyen alternatívákat használhatunk légkondi helyett?

A korábbról megmaradt elektronikai berendezések és alsóbb árkategóriás technológiák a segítségünkre lehetnek. A legismertebb módszer a ventilátor, párásító vagy léghűtő használata. Ezeket a berendezéseket bátran alkalmazzuk klímahasználatkor is – ugyanis csökkentheti az energiaköltségeket és még hatékonyabbá teheti a hűtési folyamatot!


Mire jó egy ventilátor?

Az egyik legismertebb, nem klímás hűtési módszer a ventilátor használat. Ez a megoldás is rengeteg előnnyel rendelkezik, például jóval olcsóbb a beszerzési költsége, mint a légkondinak, és beszerelési költségei sincsenek, hiszen bárki könnyedén elhelyezheti az otthonában. A ventilátor mozgatja a levegőt, amitől testünk párologtatása növekszik, a hőérzetünk pedig csökken.


Milyen hátrányai vannak egy ventilátornak?

A ventilátor csak a levegőt képes mozgatni, a hőmérsékletet valójában nem csökkenti, sőt a levegőt még fel is melegíti hosszútávon működésével.


Milyen ventilátorok közül választhatunk?

A ventilátoroknak rengeteg változata van. Találjuk meg otthonunkba a legideálisabbat!

· Asztali ventilátor

· Állóventilátor

· Oszlopos- vagy toronyventilátor

· Padló ventilátor

· Mennyezeti ventilátor

· Fali ventilátor

+ 1: A léghűtő – avagy a speciális ventilátor típus!


Mire jó egy párásító?

A párásítók képesek a helyiség optimális páratartalmát megőrizni. Nyáron ez 40-60% között, míg télen 45-65% között mozog.


Miért fontos az optimális páratartalom otthonunkban?

A túl magas páratartalom nedves közeggel jár, amiben baktériumok, kórokozók és a penész is megtelepedhet. Ellenben a túl alacsony páratartalommal rendelkező, vagyis a túl száraz levegő zavarhatja a légutakat és kiszáríthatja a bőrt.


Mire jó egy mobil klíma?

A mobil klímák beüzemelése, elhelyezése nem igényel engedélyeket vagy szakmai hozzáértést, így bérelt és történelmi helyiségekben egyaránt tökéletes választás lehet. A mobil klíma könnyedén mozgatható, ezért több szobában is használhatjuk - egymás után.

Azonban ezeknek a műszereknek a teljesítménye jóval gyengébb, mint egy normál légkondié, vagyis kisebb helyiségek lehűtésére alkalmas csak!


További tippek a hűvösebb szobáért:

  1. Okos szellőztetés: Figyeljük meg a hőmérséklet változását a nap folyamán, és csak akkor szellőztessünk, amikor odakint hűvösebb lesz, mint odabent a lakásban! Máskor pedig hagyjuk zárva az ajtókat és az ablakokat!

  2. Redőnyök és függönyök használata: Egy jól leárnyékolt szoba sokkal lassabban melegedik fel, mint egy fényben úszó helyiség.

  3. Hideg víz, étel fogyasztása: Ha úgy érezzük, hogy elviselhetetlen a forróság, előre behűtött vízzel, fagylalttal, esetleg gyümölcsökkel csökkentsük testünk hőérzetét! A hideg vizes palackot nyugodtan érintsük a bőrünkhöz is, ez ugyanis segít csökkenteni a melegségérzetet.

  4. Elektronikai eszközök használata: Az elektronikai eszközök – mint például a TV, laptop, töltő stb. – használata tovább növelheti szobánk hőmérsékletét. Nyáron emiatt még inkább figyeljünk oda a felesleges áramfogyasztás elkerülésére!

  5. LED fényforrások: A LED égők, fénycsövek sokkal kevésbé melegednek fel, mint más típusú társaik, így nyáron jobban megéri ezeket használni.

Comments


bottom of page