top of page
  • Writer's picturePolar

Hogyan hűtsünk egyszerre több helyiséget – okosan?

A nagy lakás néha nagy gonddal jár. A tulajdonosok ezt például klímabeszerelésről gondolkozva is érezhetik. Hány egységre lesz szükségünk? Mibe érdemes fektetni? Melyik helyiségbe szereltessünk? Ha Ti is hasonló gondokkal küzdötök, és érdekel, hogy a szakemberek mit tanácsolnak ilyen esetben, akkor mindenképpen olvassátok tovább a cikket!


Hány beltéri egységre lesz szükség?

A beltéri egységek száma a hűteni kívánt helyiségek számától, méretétől és elhelyezkedésétől, valamint az időjárás és a kívánt hőmérséklet közti különbségtől is függ. Amennyiben komolyabb hűtést képzelünk el otthonunkba érdemes a legnagyobb és legforgalmasabb helyiségekbe egy-egy beltéri egységet elhelyezni. A beépítés előtt viszont elengedhetetlen a szakemberi konzultáció a témában!


Ha szükségünk van több beltéri egységre, milyen módszerrel spórolhatunk? Mibe érdemes fektetni?

Talán még nem hallottatok a multi-split klímarendszerekről, de ez a módszer a jelenlegi legeffektívebb és leghelytakarékosabb módja a több beltéri egység elhelyezésének. Mindössze egy darab kültéri egységre van szükség a benti modellekhez. A multi-split klímarendszerekben ugyanis egy kültérihez akár 5 vagy 8 beltéri egység is csatlakoztatható! Irodaházakban, nagyobb üzemekben és otthonokban ma már más módszerrel elképzelhetetlen a légkondicionálás. A rendszer segítségével ugyanis különböző méretű helyiségeket egyszerre tudunk hűteni – egyetlen kültéri egység alkalmazásával!


Hová helyezzük el a multi-split klímarendszert?

A multi-split esetében egyetlen kültéri egységhez csatlakoztatunk több beltéri egységet, vagyis a kinti elhelyezésnél mindössze egy ideális pozíciót kell találnunk.

A beltéri egységek helyét érdemes jól átgondolni. Vegyük figyelembe, hogy hol tartózkodunk a legtöbbet, milyen a lakásunk légáramlása, mire szeretnénk használni: fűtésre vagy hűtésre elsősorban! Ezeket a szempontokat átgondolva megtalálhatjuk azt a pozíciót, ami logikai, kényelmi és energetikai szempontból is a legkiválóbb a számunkra.

Pro tipp: A beltéri egységeket, ha tehetjük, helyezzük el ugyanannak a falnak a két oldalára – így a hűtőközegnek kisebb utat kell megtennie!


Milyen előnyökkel jár a multi-split klímarendszer?

A rendszernek számos előnye van:

  • Helytakarékos: A rendszernek csak egyetlen kültéri egységre van szüksége, így jóval helytakarékosabb, mint egy szokványos split klíma.

  • Esztétikus: Senki sem vágyik rá, hogy kertjének vagy házának a megjelenését kültéri klímaegységek takarják el. Az elengedhetetlen kültéri egységet pedig diszkréten is könnyedén elhelyezhetjük otthonunk környékén úgy, hogy az ne zavarja a látványt.

  • Alacsonyabb zajkibocsátás: Minél több kültéri egységgel rendelkezik valaki, annál nagyobb zajban kell élnie. Ez pedig fordítva is igaz.

  • Hosszútávú gondolkodás: Egy elkészült multi-split rendszer nem igényli további egységek integrálását otthonunkba, így hosszútávon tervezhetünk vele akár lakásunk megjelenése, akár pénztárcánk szempontjából.

  • Egyéni vezérelhetőség: Habár a beltéri egységek ugyanarra a kültérire vannak rákötve, mégis külön-külön is vezérelhetőek, irányíthatóak, így a szobákban saját igényeink és kényelmünk szerint állíthatjuk a hőmérsékletet.

  • Több opció: A lakásunk kialakítására odafigyelve akár eltérő beltéri egységeket is használhatunk - egyszerre. A multi-split klímarendszerbe például álmennyezeti egységeket is lehet a fali mellé integrálni.

Milyen hátrányai lehetnek a multi-split rendszereknek?

  • Drágábbak: A multi-split rendszerek rövidtávon drágábbnak bizonyulhatnak, hiszen egyszerre kell megvásárolni az összes egységet, ami a beszerzési és a beszerelési költségeket is megemeli. Ha a kültéri egység túl távol helyezkedik el az egyik beltéritől, akkor az üzemeltetési díj is megugorhat.

  • Meghibásodás: Szemben az egyszerű split-klímával, itt egyetlen egység meghibásodása akár a teljes rendszer működésének a leállását idézheti elő – legsúlyosabb esetben.

A multi-split klímarendszer megtervezése, telepítése mindenképpen szakemberi segítséget igényel. Forduljatok bátran a Polar munkatársaihoz bármilyen kérdésetek van a témában!Comentarios


bottom of page