top of page
  • Writer's picturePolar

Hogyan melegítsd fel vagy hűtsd le gyorsan a lakásodat?

A melegebb évszakokban a hűtés, a hidegebb hónapokban pedig a fűtés terhelheti súlyosan a pénztárcánkat, hiszen bármilyen jellegű ingatlanban lakunk, minden esetben releváns téma lesz a hőszabályozás. Ám vannak olyan tippek, amelyek követésével csökkenteni tudjuk a hőszabályozásból fakadó kiadásainkat.


Ablakokat becsukni!

Természetesen nem nagy titok, hogy az ablakok becsukásával a hő nagy részét kinn tudjuk tartani, de ha még a redőnyöket is lehúzzuk (szinte egyenlő mértékű hő csökken a sötétítők használatával), akkor a padló és a bútorok felmelegedését is meggátolhatjuk.

Ha valami naturális megoldás után kutatunk, akkor a bambusz roló vagy raffroló is megfelelő megoldás lehet, ez a költséghatékony hőszabályozásra egy tökéletes példa.


Ablakokat becsukni! …és ha nincsenek?

Abban az esetben, ha olyan szobát szeretnénk lehűteni, ahol nincsenek ablakok, tehát a redőnyös trükköt nem tudjuk bevetni, a hordozható léghűtő lesz a megfelelő partner!

A léghűtő esetében viszont figyelnünk kell arra, hogy a használat közben nyissuk ki a szoba ajtaját, ahol használjuk (ez csak a használat elején lesz fontos), így kiáramlik a szobában lévő meleg levegő és gyorsabban tudjuk elérni a kívánt hidegebb hőmérsékletet.

Ez abban az esetben tud költséghatékony lenni, ha egy kisebb területet szeretnénk lehűteni.


Van egy szabad perced? Cseréld ki a villanykörtét!

90%-a a hagyományos égő energia kibocsátásának hő formájában marad meg, ezért érdemes cserélni. Nem csak az energiatakarékosság miatt érdemes magunk mögött hagyni a hagyományos égőt, és inkább LED vagy CFL égőkbe fektetni, hanem a hangulatodon is javítani tud az újfajta égők színe.


Hív a természet

A költséghatékony hőszabályozás legtermészetesebb formája az, ha egy kicsit kihasználjuk az anyatermészetet. Ha az ablakok elé növényeket teszünk, a behömpölgyő hő nagy részét felfogják, főleg a nagylevelű növények. Ennek a megoldásnak mindenki örülni fog.


Bútorban a titok

Csekkold, hogy a radiátoroktól legalább 15 cm-re helyezkednek-e el a bútorok! Ha ennél kisebb távolság van köztük, a radiátorok nehezebben fűtenek, kevésbé lesznek hatékonyak, így ha fel szeretnénk fűteni a lakást, akkor búcsút inthetünk a költséghatékony hőszabályozásnak.


Szőnyeget mindenhova

15%-kal növelni tudja a hőmegtartást az, ha egy helyiség padlóját szőnyeggel fedjük le. Nem csak a lábunk fogja így érzékelni! Ne félj szőnyeget tenni a konyhába és a fürdőszobába sem!


Csukott ajtón is átfúj a szél

Ez főleg a régebbi típusú házaknál szokott előfordulni, ha egy kis rés található az ajtó és a kerete között. Ebben az esetben érdemes szigetelő csíkot felragasztani, ami sokszor pár ezer forintba kerül és a több helyen is elérhető. Ez ám a költséghatékony hőszabályozás!


+1 tipp

Ha nem csak a hőszabályozásban szeretnél fejlődni, hanem a lakberendezésben is, akkor ásd bele magad a thermo vagy szigetelő függönyök világába! 


Egyszerű, de nagyszerű

Mivel ebben a blogban a költséghatékony hőszabályozás a legfontosabb elem, ezért nem hagyhatjuk ki a légkondicionáló használatát sem. 

Sokakban az a tévhit maradt meg, hogy a légkondi használata túl költséges és nem érdemes beszereltetni. Ám abban az esetben, ha ingatlanunknak és környezetünknek megfelelő gépet használunk, sokat segíthet a kiadásaink csökkentésében, mind a fűtés, mind a hűtés esetében.


Kommentarer


bottom of page