top of page
  • Writer's picturePolar

Hogyan tartsd karban télen is a kültéri egységet?

A klímával rendelkező háztartásoknak kimondottan oda kell figyelniük a téli hónapokban. A légkondi kültéri egysége ugyanis az esetleges fagyok és hideg időjárás következtében extra megterhelésnek van kitéve. Akár használjuk a klímát fűtésre a téli hónapokban, akár nem a berendezésünk karbantartása, leolvasztása mindkét esetben a feladatunk. Ha szeretnénk, hogy a klímánk hosszú élettartammal rendelkezzen, mindenképpen fogadjuk meg az alábbi tanácsokat. 


A kültéri egység felépítése

A kültéri egység fagyásgátló ráccsal van ellátva, így a hó és a jég nem tud behatolni a berendezésbe. Azonban a rácsok a rájuk hulló csapadéktól eldugulhatnak, így rendszeresen érdemes ellenőrizni az állapotukat és letakarítani róluk a havat és a jeget. Az eldugult kültéri egység hatékonysága sajnos nagy mértékben csökkenhet.


Manuális leolvasztás

A manuális leolvasztáshoz kövesd a következő lépéseket:

  1. Kapcsold ki a légkondicionáló fűtését!

  2. Állítsd át a ventilátor üzemmódot automatikusról aktívra!

  3. Várd meg míg a ventilátor fokozatosan leolvasztja a rendszert!

  4. A jégmentesítés után kapcsold vissza a ventilátort automatikus üzemmódra! Most már újra használhatod a klímát a megszokott módon. 

A szakértői segítségkérés mindig jó döntés! Ha nem vagy biztos a dolgodban, bízd szakemberre a leolvasztást.


Leolvasztó funkciók 

A modern légkondicionálók már számos funkcióval rendelkeznek, amik segítségével könnyebben átvészelhetjük a téli hónapokat. Keresd a következő programokat: 

  • Intelligens leolvasztás: Fűtési üzemmódban, alacsony külső hőmérséklet esetén az  automata leolvasztás funkció bekapcsol a kültéri egység  jégmentesítése és az optimális teljesítmény fenntartása érdekében.  A leolvasztási ciklus végeztével, pedig automatikusan visszaáll a fűtési üzemmódba.

  • Intelligens kompresszorfűtés: A készülék a kompresszortekercseket alacsony feszültségű áram alá  helyezi, ami még nem indítja be a kompresszort, azonban az olajat előmelegíti.

  • Alaplemez fűtés: A kültéri egységbe fűtőszál került beépítésre, ami alacsony külső  hőmérsékletnél megakadályozza a kondenzvíz fagyását. 

  • Karterfűtés: A kültéri egység kompresszorában található elektromos fűtőszál  előmelegíti a kompresszort így védve azt a túl alacsony hőmérsékleten történő terheléstől.

A csöpögő kondenzvíz problémája

A csöpögő kültéri egységek gyakori jelenségei a háztartásoknak, azonban tévedés azt gondolni, hogy ez nem lehetne másképp. A csöpögés annak a jele, hogy a kondenzvizet a légkondi nem tudja megfelelően elvezetni. Ez pedig télen a mínuszokban valódi problémát okozhat. A kondenzvíz ugyanis könnyedén ráfagyhat a kültéri egységre, a berendezés hatékonysága pedig ettől romolhat. Ilyen esetben akár azt is érezhetjük, hogy a meleg levegő helyett hideget fúj a klímánk. A csöpögő kondenzvíz problémáját így mindenképpen érdemes minél hamarabb megoldani!


Ha további kérdésed lenne a témában, bátran keresd fel szakembereinket!


コメント


bottom of page