top of page
  • Writer's picturePolar

Inverteres klíma: kinek jó megoldás?


Tisztában vagy vele, hogy sok klímával fűteni is lehet? Hidd el, ez egyáltalán nem furcsa és nyakatekert megoldás! Modern, kiforrott technológiájának köszönhetően kimondottan hatékony módja a fűtésnek. Az elszabaduló gázárak mellett pedig egy gazdaságos, energiabarát megoldást nyújt.

A klímák fűtés, hűtés mellett még sok más, hasznos funkcióval is rendelkeznek. Többek között szárítják, tisztítják, párásítják vagy éppen párátlanítják a levegőt, aminek köszönhetően egészségesebb életkörülményeket biztosíthatunk.

Hogyan kell elképzelni a fűtési mechanizmusát?

Ez a módszer ugyanolyan, mint a hőszivattyúk működési elve, mindössze a munkafolyamatot fordítjuk meg. Innen ered az inverteres klímaberendezés elnevezés. Amennyiben fűtésre is szeretnénk használni a légkondinkat, fontos az inverteres funkció meglétét ellenőrizni a vásárláskor!

Milyen problémák léphetnek fel a klímával fűtés esetén?

A levegő felmelegítése és szinten tartása nagyobb ventilátor hatásfokot igényel, ezáltal a működési hang is felerősödhet. Érdemes odafigyelni arra, hogy a választott termékeink 50 dB alatt fussanak! Emellett gondot okozhat a nem megfelelő elhelyezés is. A hűtésre használt klímákat magasabbra, míg a fűtési megoldásra szántakat lentebbre érdemes pozícionálni.

Milyen helyzetben a legideálisabb az inverteres klímák használata?

Átmeneti időszakban – ősszel és tavasszal – probléma nélkül melegen tudja tartani az otthonunkat, valamint enyhébb telek alatt sem lesz rá panaszunk. A normál belmagasságú, jól szigetelt épületek esetén tudja igazán a maximumot nyújtani. Kevés helyiség fűtésénél szintén gazdaságosabb megoldás lehet, mint a gáz választása. Ám arra figyelni kell, hogy pusztán az ajtó kinyitásától nem fog tudni egyszerre több helyiséget egyetlen beltéri egység felmelegíteni. Szobánként egy egység a helyes arány. Modern, napelemmel kombinált rendszernél kimondottan ajánlott inverteres klímákat használni, hiszen ez az egyik elsőszámú megújuló és környezetbarát megoldás.

Mikor nem ideális választás?

Rosszul szigetelt, nem felújított épületek esetén erőteljesebb fűtés a szükséges. Ilyen lakásokban egy inverteres klíma energiafogyasztása kiugróan magas lenne. Kemény, kimondottan hideg telek alkalmával nem tudja felvenni a versenyt erősebb fűtési rendszerekkel.

Érdemes odafigyelni a klíma karbantartására, tisztítására. A megfelelő szinten tartás nem csak meghosszabbítja az élettartamát, de otthonunkat is higiénikusabbá teszi. Emellett az energiafogyasztásunk sem fog megnőni a rendszeres ellenőrzésnek köszönhetően. Bizonyos karbantartási munkálatokat könnyedén magunk is elvégezhetünk otthon, de a bonyolultabbakhoz érdemes szakembert hívni. Hűtésre használt klíma esetén évente egyszer, fűtésnél évente kétszer nézessük át rendesen a berendezéseket!

Ha kedvet kaptál egy inverteres klíma vásárlásához, böngéssz oldalunkon, mi pedig segítünk a választásban!



bottom of page