top of page
  • Writer's picturePolar

Klímatisztítás, karbantartás? Mikor is van rá szükség?

Klímatisztítás, klíma karbantartás

Tényleg olyan fontos az éves klíma karbantartás és tisztítás? Mi ennek az oka? Talán nem is gondoltál még bele, de a nem megfelelően gondozott klíma komoly veszélyeket tartogat. Egyrészt a készülék élettartama jelentősen megrövidül, működésének minősége pedig lecsökken, másrészt viszont egészségügyi kockázatot is jelent. A klíma ugyanis nedves közeget biztosít, ami köztudottan rengeteg élőlény kedvelt környezete.

Sokan panaszkodnak, hogy „megfáztak” a légkonditól. Természetesen lehetséges, de leggyakrabban a nem megfelelően karbantartott légkondiban megtelepedő baktériumok és gombák azok, amik a betegséget okozzák. A klíma aktív használata mellett a mikrobiális szennyeződések elkerülése lehetetlen, a készülék viszont tisztítás nélkül folyamatosan a levegőbe fogja juttatni ezeket az asztmásokra, gyerekekre, idősekre és betegekre veszélyes anyagokat.

De akkor mégis mit tehetünk, egyáltalán van-e értelme klímába fektetni ilyen problémák mellett? Nagyon is! A készülékek megfelelő tisztítása mellett semmilyen gonddal nem kell számolnod! Egy alapos takarítás pedig melyik berendezésedre ne férne rá legalább évente egyszer?!

A megfelelő karbantartás legfontosabb része a beltéri egység mély tisztítása. Gyakran a szerelők klímatisztító spray használatával szeretnék a feladatot ellátni, de ez a módszer képtelen a lerakódott por, zsír és baktérium teljes eltávolítására. A jó döntés a klíma alapos átmosása. Ugyan komolyabb felszerelést igényel ez a megoldás, de költséghatékony és tényleg garantáltan precízebb eljárás.

A klíma takarítását is érdemes szakemberre bízni, de akár te is elvégezheted egy porszívó, nedves törlőkendő, ecet vagy valamilyen tisztítószer segítségével. A procedúra előtt mindenképpen áramtalanítsd a berendezést, és tanulmányozd át annak felépítését!

A szűrő kitisztítása a legfontosabb. Első lépésként porszívóval szívd le róla a porréteget, majd bő víz alatt mosd ki belőle a makacsabb foltokat, amihez ecetet vagy tisztítószert is használhatsz! Mielőtt visszahelyeznéd a klímába szárítsd meg, akár a levegőn, akár egy hajszárító segítségével! A kondenzvíz tömlőjét és a leeresztő tömlőt is alaposan takarítsd ki!

A kültéri egység tisztítására nem olyan fontos odafigyelni, hiszen az időjárás maga is alkalmanként „kitisztítja”. Ha szeretnéd, akkor az esetlegesen beleakadt leveleket, porszemeket porszívó és nedves ruha segítségével távolíthatod el. Érdemes a ventilátor tisztaságára is odafigyelni.

A klímák tisztítására évente legalább egyszer, fűtésre használt modellek esetén kétszer – tavasszal és/vagy ősszel kerüljön sor! Ez sok esetben a garancia egyik kritériuma is. Egy megfelelően karbantartott klíma sokkal jobban működik, és hűvösebb vagy éppen melegebb levegőt fúj, mint egy rosszul takarított társa. De ha ezek miatt nem is aggódnál, az egészségedet tartsd szem előtt!

Komplikáltabb eseteknél, hívd szerelő munkatársainkat! Profi csapatunk minden problémára talál megoldást!Comments


bottom of page