top of page
 • Writer's picturePolar

Klíma beszerelés: Szakértői útmutató a sikeres telepítéshez

Irigykedve nézed a barátaid klímáját, de meg sem fordul a fejedben, hogy belevágj a klíma beszerelés folyamatába? Aggódsz amiatt, hogy váratlan költségek, nehézségek fognak felmerülni a telepítés során? Túl zavarosnak és összetettnek találod a klíma beszerzést és beszerelést? Segítünk, hogy mindezeket a félelmeket magad mögött tudd hagyni, és egy tiszta kép táruljon eléd! Olvasd el legújabb cikkünket, amiben a beszerelést boncolgatjuk részletesebben!


Mikor érdemes klímát beszereltetni?

Már jócskán benne járunk a nyárban, ami egyet jelent a klímások főszezonjával. A köztudatban még mindig a légkondi elsődleges feladata a hűtés, így nem is meglepő, hogy a kánikulában jelentősen megnő rá a kereslet. Ám pont ez a tény az, ami annyira megnehezíti és meghosszabbítja a klíma beszerelés folyamatát! Érdemes erre nagyon odafigyelni, és még az igények megjelenése előtt, már tavasszal nekilátni a folyamatnak.


Milyen modellt válasszak?

Ma már számtalan klímamodell létezik a piacon, de természetesen alapos utánajárást és szakmai tanácsadást igényel a megfelelő darab kiválasztása. A funkciók skálája mellett érdemes az esztétikai szempontokra és a kapacitásra is odafigyelni.


Fűtésre alkalmas klíma?

Egyre népszerűbb világszerte a klímát fűtésre is használni. A jelenlegi gázárak és az energiahordozók válságos helyzete miatt, érdemes ezt az opciót is megfontolni. Ha fűteni is szeretnénk a klímával, mindenképpen inverteres modellt válasszunk.


Hány darab klímára lesz szükség?

Az igényeket és a házak területét, a szobák számát tekintve erre a kérdésre nem létezik univerzális válasz. A klíma beszerelés első lépéseként mindenképpen érdemes egy szakértővel beszélni, akivel a helyszíni felmérés után közösen dönthetünk a modellek számáról.


A split klímáknak – a kinti és benti egységből álló klímáknak – két alfaja van: a mono és a multi. Az előbbi esetében egy kintihez egy benti, az utóbbinál egy kintihez több benti egység is tartozik. A sok, kisebb szoba hűtését/fűtését a multi split klíma rendszer tökéletesen tudja biztosítani, de a nagyobb tereknél a mono split klíma is jó megoldás lehet. Ebben a kérdésben is egy szakértői konzultáció szükséges.


Bárhová lehet klímát telepíteni?

Vannak olyan épületek, például műemlék státuszú épületek, ahova külön beszerelési engedély kell. Máshol a lakóközösség engedélyét kell kérni. A bonyolultabb helyzetek viszont nem jelentik azt, hogy nincs megoldás! A kiváló szakemberek váratlan, eldugottabb helyekre is be tudják szerelni a kültéri egységet, ami jó kompromisszum lehet. Mindenképpen tudakozódjunk először az ingatlant érintő kérdésekben!


Mire érdemes odafigyelni a beszereléskor?

 • Kültéri egység: Az esztétikai szempontok mellett a könnyű hozzáférhetőség az, ami a kültéri egység elhelyezésekor a legfontosabb. A kinti berendezést ugyanis legalább évente egyszer ki kell takarítani.

 • Beltéri egység: Itt is fontos, hogy jól nézzen ki abban a pozícióban, ahová elképzeltük. A szokásainkat átgondolva keressük meg azt a helyet, ahol nem közvetlenül fújná ránk a hideg levegőt, ez ugyanis később kellemetlenségeket okozhat.

 • A kondenzvíz elvezetése: A kondenzvíz egy teljesen normális eredménye a klíma működésének, ám fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk az elvezetéséről! A gravitációs kondenzvíz elvezetés és a szivattyús elvezetés is megoldás lehet. A szakemberekkel mindenképpen tervezzük meg, otthonunkba melyik lenne az ideálisabb!

A beltéri és a kültéri egység között a legköltséghatékonyabb megoldás, hogyha 3 méternél nincs nagyobb távolság. Az elhelyezés tehát rendkívül fontos mind spórolási, mind működési szempontból!


A klíma beszerelés lépései:

 1. Helyszíni felmérés: A helyszíni felmérés során a szakértő tanácsot adhat a modell típusát, darabszámát és elhelyezését illetően.

 2. A klíma megvásárlása

 3. A klíma részek elhelyezésének a megtervezése

 4. Beszerelés

 5. Vákuumozás, a hűtőközeg feltöltése

 6. Hálózati tápellátás bekötése

 7. A készülék elindítása

 8. Nyomásmérés

 9. Felhasználói útmutató, tanácsadás

Ha további kérdéseid vannak a témában, bátran fordulj kollégáinkhoz! Munkatársaink örömmel válaszolnak minden kérdésedre.

Comments


bottom of page