top of page
 • Writer's picturePolar

Klíma: Mekkora teljesítményűt válasszunk?

Laikus vásárlóként ijesztőnek és bonyolultnak tűnhet a klíma kiválasztásának a folyamata. Rengeteg fontos szempontra oda kell figyelni, számos mérnöki kérdésben kell jó döntést hozni. A szakemberi konzultáció elengedhetetlen, ám azt tanácsoljuk, bizonyos fogalmakkal személyesen is ismerkedjünk meg a vásárlás előtt. A mai blogcikkünkben a klíma teljesítményének a témáját járjuk körbe.


Hogyan mérjük a klíma teljesítményét?

A klíma teljesítményét kilowattban (kW) mérjük. A nagyobb teljesítményű modell magasabb költségekkel jár, de a hűtési képessége is erősebb, míg az alacsonyabb teljesítményűnek kisebb a kapacitása, de olcsóbban működtethető.


Mitől függ, hogy mekkora teljesítményre van szükség?

A számolás nem is olyan egyszerű és egyértelmű, mint az elsőre tűnik, ugyanis nem csak az otthonunk paramétereire lesz hozzá szükségünk. A szokásainkat és az igényeinket megvizsgálva kell meghatároznunk a lakásunk hőterhelését, és ebből kiindulva kiválasztani az ideális modellt.


Mitől függ a hőterhelés?

A hőterhelést számos tényező befolyásolhatja. A szakemberi konzultációra érdemes az alábbi kérdéseket megválaszolva érkezni:

 • Az épületben tartózkodók száma: Gondoljuk végig: mennyien dolgoznak vagy élnek az adott helyen; mennyiszer szoktunk vendégeket fogadni, illetve mennyi időt töltünk az épületben!

 • Az épület benapozottsága: Milyen nyári adottságai vannak a helynek? Milyen eszközökkel segíthetjük a hűtést (nyílászárók, árnyékolók, redőny stb.)?

 • Az épület állapota: Van-e szigetelés? Milyen minőségű?

 • Az épület funkciója: Mire használjuk a helyet? Milyen eszközök vannak benne? Milyen elektromos berendezéseket használunk, és ezeknek mekkora a hőkibocsátása?

 • Egyedi igények: Milyen hőmérsékletre szeretnénk lehűteni a helyiséget? Melyik helyiségeket tervezzük hűteni? (Bizonyos tereket nem kell beszámítani a hűteni kívánt alapterületbe! Pl.: fürdőszoba, folyosók)

 • Az épület elhelyezkedése: Milyen környezetben található? Mekkora a hűteni kívánt alapterület?

Általában mekkora helyiséghez milyen teljesítményű klímát ajánlanak?

 • 10-25 m²: 1,5-2,5 kW

 • 25-40 m²: 3,5 kW

 • 40-90 m²: 3,5-7,1 kW

 • 90+ m²: 7,1 kW +

A klíma teljesítmény kalkulátor csak az alapterületet veszi figyelembe, ezért az eredménye sok esetben nem releváns, ugyanis más szempontok is meghatározóak a modell kiválasztásakor. (Fentebb említjük!)

Leggyakrabban 2,5, illetve 3,5 kW-os klímákkal találkozhatunk a családi otthonokban. A kicsit nagyobb épületekben pedig az 5 kW-osok találhatóak meg a leggyakrabban.


A nagyobb teljesítményű klíma jobb klíma?

Ezt nem lehet ezen a skálán mérni. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nagyobb teljesítményűt választanak, mint amire valójában szükségük van, ez viszont felesleges költségekkel jár. Az alacsonyabb teljesítményű, ha megfelelő a lakásunkba, ugyanolyan ideális hőmérséklet biztosítására képes, mint magasabb teljesítményű társai.


A felmerülő kérdésekkel bátran vegyétek fel velünk a kapcsolatot!Comments


bottom of page