top of page
  • Writer's picturePolar

Klíma mellé napelem?

Ha igazi modern, 21. századi otthonra vágysz, akkor a napelem és a klíma nem maradhat ki! De vajon tényleg megéri befektetni ezekbe a drága eszközökbe? Mennyi idő alatt térül meg a pénzünk, és milyen előnyökkel jár, hogyha napelemes klíma rendszert használunk? Cikkünkből minden kiderül!


Aki légkondit használ, az nagy valószínűséggel szereti a kényelmet. De! A klíma a környezetvédők számára is fontos berendezéssé válhat, amennyiben az elektromos áramot napenergiával állítják elő. A napelemmel működtetett klímarendszernél nem sok modernebb és fenntarthatóbb opció létezik otthonunk fűtését/hűtését illetően. A rendszer továbbá pénzspórolási és függőségi szempontból sem utolsó.


Mi a napelem?

A napelem egy olyan eszköz, aminek a segítségével a napenergiát elektromos árammá alakíthatjuk át, így elektromos hálózatunk alapja a tiszta, megújuló energiaforrás lesz. A napelemek elhelyezésénél rengeteg szempontot figyelembe kell venni: elsősorban oda érdemes napelemrendszert telepíteni, ahol sokat süt a nap, illetve nagy felületen és jó beesési szögben érinti az elemeket a napfény!


El lehet tárolni a napelemmel megtermelt energiát?

Magyarországon sajnos még nem teljesen oldódott meg a megtermelt, ám fel nem használt áram tárolása.


Mi a szaldó rendszer?

A szaldó rendszer keretében azok, akik napelemet használtak, de nem tudták felhasználni a megtermelt energiájukat nyáron, beszámíthatták a többlet-energiájukat a téli fogyasztásukba. Ezeknek a felhasználóknak csak a különbözetet kellett kifizetnie az év során, így majdnem a teljes éves energiafogyasztásuk ingyenessé vált. A szaldó rendszert a kormány megszűntette, de a napelem használata továbbra is számos előnnyel rendelkezik.


Miért jobb, ha napelemet használunk?

A napelem használata csökkenti az energiahordozóktól való függési viszonyt, így azok piaci árának alakulása és aktuális problémái nem érintik olyan mértékben a tulajdonost. Ez kimondottan fontos szempont ma, ebben a konfliktusos helyzetben.

A megújuló energiaforrások egyáltalán nem veszélyesek a környezetre, és folyamatosan újra- és újratermelődnek. Fenntarthatóság szempontjából ennél nagyobb aduász nincs is az emberiség kezében!

Méghozzá ingyen! A napenergia teljesen ingyenes. A napelem beszerzési, beszerelési és karbantartási költségein felül másért már nem kell fizetnünk. Ha tehát az elektromos áramot ingyen nyerjük, akkor minden olyan eszközünket, amit napelemrendszer segítségével működtetünk – jelen esetben a klíma – teljesen ingyenesen használhatjuk.


Mennyi idő alatt térül meg a napelem beszerelés?

Természetesen ez sok tényezőtől függ, de körülbelül 10 évvel érdemes számolni. A klímahasználattal egybekötött napelemrendszernél a légkondi teljesítménye, otthonunk mérete, a hűteni kívánt helyiségek száma és az egyéni szokások is nagy szerepet játszanak a megtérülés idejének a szempontjából. Függ attól, mennyire vagyunk takarékosak, mennyire nagy a komfortigényünk. Mindezeket átgondolva érdemes csak beleugrani a napelem beszerelésébe.


Milyen hátrányai lehetnek a napelemrendszerrel működtetett klímának?

A napelemrendszer, ahogyan azt a neve is sugallja, a naptól függ. Az előre nem várt időjárási nehézségek, a változó éghajlat áthúzhatja a számításainkat. Érdemes gondoskodni takarék energiaforrásokról is, nehogy teljesen áram nélkül maradjunk ezekben az időkben!


A napelemmel rendelkező olvasóink számára ajánljuk, hogy bátran szereltessenek be klímát is, ugyanis ez a kettő eszköz együtt igazán modernné és fenntarthatóvá tudja tenni otthonukat! Nézelődjenek kínálatunkban!

댓글


bottom of page