top of page
  • Writer's picturePolar

Klímák karbantartása

Egyre több háztartásban található klímaberendezés, hiszen a kezdeti anyagi befektetéseken kívül pénzügyi szempontból a legtöbb esetben jobban megéri, mint más hőszabályozók használata. Ám ha a berendezés nincs tisztán tartva az nemhogy a kényelmet nem fogja növelni, de akár meg is betegítheti az embert. A karbantartást érdemes szakembernek elvégeznie, ellenkező esetben könnyen gond keletkezhet a berendezésben.


Biztos kell ez?

Pontosan mit is takar ez a tisztítás? A klímaberendezések ugyan tartják a lépést a fejlődő technológiával, ám nekik is szükségük van a karbantartásra, különben nem csak elromlanak, hanem az egészségünkre is veszélyesek lesznek.


A tisztítás gyakorisága

Ugyan a karbantartás maga nagy jelentőséggel bír, ám egyáltalán nem kell gyakran elvégezni. A szakemberek szerint évente két tisztítás lenne az ideális, ám elegendő egyszer is elvégezni. Abban az esetben, ha évente kétszer van elvégezve a karbantartás, sokkal kisebb eséllyel keletkezik olyan apró probléma, amiből később nagyobb gond lehet.


Teljeskörű ellenőrzés

A klímák karbantartása során nem csak a szűrőt ellenőrzi, tisztítja a szakember. A hűtőkör nyomása, esetleges szivárgás, elektromos vezetékek épsége mind ellenőrzésre kerül. Továbbá fontos megvizsgálni a kondenzvíz folyását, mind a belső, mind a külső egységnél. A beltéri egységnél kiemelt szerepet kap a klíma elpárologtatójának karbantartása, hiszen ezzel a gombákat és baktériumokat ki lehet űzni a rendszerből. Sokaknak eszébe sem jutna, hogy a kültéri egység karbantartása ugyanolyan fontos, mint a beltéri egységé. A kültéri egység folyamatosan ki van téve a változó időjárásnak, emiatt különféle szennyeződések telepedhetnek meg benne, például por vagy falevél, emiatt nem tud szabadon áramolni a levegő. Ennek következtében a gép kompresszora többet jár, nagyobb lesz az áramfelvétele, a teljesítménye (és az élettartama is) csökken.


Nem csak egészségügyi okok miatt

Nyilvánvalóan az elsődleges szempont az, hogy megóvjuk az egészségünket és a klímában megtelepedő baktériumok ne okozzanak bajt a szervezetünkben, ám a berendezések karbantartása gazdasági okok miatt is kiemelkedően fontos. Minél koszosabb a klíma, annál nehezebben működik. Minél nehezebben működik, annál jobban kell erőltetnie magát ahhoz, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet. És mint tudjuk, nagyobb fogyasztás több költséggel jár.


Tippek a klímád karbantartásához

Érdemes attól a cégtől szakembert hívni, akitől a berendezés meg lett rendelve, be lett szerelve. A legtöbb esetben a szakemberek mindenféle géphez értenek, ám a karbantartásnál jobb biztosra menni. Ne főszezonban hívd a szakembert! Két szempontból sem előnyös, ha főszezonban ellenőrizteted a berendezést; nem biztos, hogy az időn belül tud időpontot adni, amit te kitűztél magadnak, továbbá elég kellemetlen, ha nyár közepén derül ki, a klímád nem működik megfelelően. A legjobb időszak a karbantartásra a tavasz és az ősz!


bottom of page