top of page
  • Writer's picturePolar

Klíma tavasszal - tippek a klímahasználhathoz


A jó idő beköszöntével a klímahasználat is előtérbe kerül. De vajon milyen tippeket és tanácsokat érdemes megfogadni, hogyha nem szeretnénk, hogy a számláink az egekbe szökjenek? Mivel készüljünk fel a szezonra? Valamint, milyen előnyökkel jár, hogyha klímával hűtünk/fűtünk az elkövetkező hetekben? A cikkünkből minden kiderül!

Milyen előnyöket élvezhet a klímahasználó tavasszal?

  1. A klíma komfortérzetet biztosít a levegő ideális hőmérsékleten tartásával.

  2. Manapság jóval költséghatékonyabb megoldás, mint gázzal fűteni.

  3. A klímahasználat napelemekkel párosítva környezetbarát és fenntartható fűtési/hűtési rendszer.

  4. A levegő tisztán tartásával, szűrésével segít csökkenteni az asztma és az allergia tüneteit.

  5. Magas színvonalú beltéri levegőminőséget biztosít.

Mikre érdemes odafigyelni a tavaszi klímahasználat előtt?

  • Mindenképpen kérjünk időpontot szakembertől, végezzük el a tavaszi karbantartást még a használat előtt!

  • Szánjunk időt az alapos tisztításra! Külön figyeljünk oda a kültéri és a beltéri egység átmosására, a szűrők takarítására és ellenőrizzük a kondenzvíz szintjét is!

  • Amennyiben lehetőségünk engedi, újítsuk fel ablakainkat! Szerezzünk be nyílászárókat, és próbáljuk meg lecsökkenteni az átengedett levegő mennyiségét!

  • Figyeljünk oda az árnyékolásra! Szereltessünk be redőnyt, vásároljunk sötétítő függönyöket stb..

  • Cseréljük le az égőinket LED izzókra! A más típusú fényforrások ugyanis hamar felmelegszenek, amik a lakás hőmérsékletét is emelik.

  • Ha tehetjük – és éppen felújítunk – fessük a falainkat halványabb árnyalatokra! A házak külső festése, de a szobák színe is meghatározza, mennyire melegszik fel az adott helyiség.

  • Szerezzünk be ventilátorokat! A levegő körkörös mozgatásával a levegőt hidegebbnek érezzük, a klíma hatását pedig könnyedén megnövelhetjük anélkül, hogy alacsonyabbra állítanánk a hőmérsékletet.

  • Amennyiben még nem rendelkezünk klímával, a lehető leggyorsabban álljunk neki a beszerzésének! Tavasszal ugyanis a légkondik iránti kereslet megugrik, emiatt a kiszállítás és a beszerelés könnyedén akadozhat. Ne essünk bele ebbe a hibába, gondoskodjunk nyári komfortunkról még kora tavasszal!

Miket tanácsolunk a tavaszi klímahasználat idejére?

Annak érdekében, hogy a lehető legmaximálisabban tudjuk kihasználni a légkondik kínálta lehetőségeket, méghozzá olyan módon, hogy az környezetbarát és energiatakarékos, valamint költséghatékony legyen a következő tippeket érdemes megfontolni:

  • Bekapcsolt klíma mellett semmi esetre se nyissunk ablakokat, ha csak egy helyiséget szeretnénk lehűteni, akkor pedig az ajtót is csukjuk be!

  • Hűtéskor 1-2 fokkal mindig tekerjük feljebb a klímát, mint amire alapvetően igényünk lenne, ugyanis ezt az enyhe változást a szervezetünk nem, de a bankszámlánk meg fogja érezni.

  • Fűtés esetén éjszakára 3-5 fokkal csökkentsük a hőmérsékletet! Ha elmegyünk otthonról, 8-10 fokkal is lejjebb tekerhetjük a hőmérőt.

  • Ha tehetjük, használjuk kevesebbet a sütőt! A mikrohullámú sütőben elkészíthető ételek mellett tegyük le a voksunkat vagy pedig grillezzünk a kertben! Ez a két opció ugyanis nem melegíti fel a lakást.

  • Az ideális hőmérsékletünkhöz mérten a legmegfelelőbb időszakban szellőztessünk! Ha még fűtőszezonban vagyunk, a nap legmelegebb pontján, ha pedig már hűtenénk, hajnalban és este eresszünk be friss levegőt az otthonunkba!

Ha szeretnél hasonló tartalmú cikkeket olvasni és még több tippet elsajátítani, nézz szét korábban megjelent blogposztjaink között is! https://www.klimanekem.hu/blog



bottom of page