top of page
  • Writer's picturePolar

Klímával fűteni=garantált spórolás

Klímafűtéssel mindig olcsóbb? UGYAN!

Ha azt gondolod, hogy klímával fűteni mindig jobban megéri, mint más berendezéssel, akkor nagyot tévedsz! Amennyiben nincs rendszeresen karbantartva akár három-négy kategóriával rosszabb fűtési hatásfokozattal is működhet. Ez rengeteg pénz! Olvasd el, szakértőnk mit mond a témában!

A jelenlegi leggazdaságosabb fűtési mód az árammal fűtés, hiszen a gáz ára többszöröse a villamosenergiának. A hatékony hőszivattyúkkal jóval olcsóbban lehet fűteni, mint a földgázzal. A modern inverteres klímák szuper megoldássá válhatnak ebben az időszakban. A klímák nem csak a nyári hőségben tesznek jó szolgálatot, hanem a fűtési szezonban is kiválóan működnek. Egy kiemelkedő energiahatékonyságú berendezéssel akár 25%-ot is spórolhatunk a gázos fűtéshez képest. Amennyiben H tarifával is rendelkezünk ez a szám akár 50%-ig is növekedhet.

„Mindez azonban csak akkor igaz, ha megfelelően karban van tartva a készülék: kiszámítottuk, hogy az elkoszolódott klíma hatékonysága harmadával csökken, így az A+++ berendezések hatékonysága A osztályúra változik. Az extrém módon elkoszolódott, elhanyagolt berendezésnél a különbség akkora is lehet, mintha gázzal fűtenénk.”



- Medgyesi Tamás, a Polar Klíma komfortklimatizálási szakértője hívta fel a karbantartás fontosságára a figyelmet.


A Polar Klíma számításaiból kiderült, hogy nagy különbség van a különböző energiaosztályú klímák működési költségei között. Évi egy vagy kétszeres karbantartással meghatározó összegeket spórolhatunk. A szakember munkadíja évi 5-10.000 forint körül mozog, ez az ár elenyésző a megtakarított forintokhoz viszonyítva.

Két dologra érdemes odafigyelni a karbantartási munkálatokon:

  • megfelelő szinten van-e a nyomás a kültéri és beltéri egységek közti csövekben,

  • megfelelő tisztaságúak-e a berendezések.


A szennyeződés eltakarítása évi egyszer-kétszer elengedhetetlen része a hatékonysági fokozat szinten tartásának. A kültéri alkatrészek megtisztítására kimondottan oda kell figyelni, hiszen a nyári kánikulában fokozottan ki van téve a kosznak.

„A vékony lamellák között megülő szennyeződés csökkenti azt a légmennyiséget, amit a ventilátor át tud áramoltatni. Emiatt romlik a hőcsere hatékonysága. A nagyobb légellenállás miatt pedig a klíma zajterhelése is növekedhet.”

- állapította meg Medgyesi Tamás.

Hogyan válasszuk meg a karbantartás idejét? Érdemes a környezeti hatásokra is odafigyelni. Például a nyárfák virágzásakor jelentős mennyiségű pollen rakódhat a berendezésekre. Mérjük fel a környezetünkből adódó koszforrásokat és a természet rendjéhez igazítva válasszunk időpontot!

A magas hatásfok fenntartásában kiemelkedő szerepet játszik a rendszeres karbantartás. Természetesen a lamellákra tapadó szennyeződést az idő előrehaladtával nehezebb eltávolítani. Fontos, hogy ameddig lehet megelőzzük a kémiai anyagoknak a lerakódását!

Nem használjuk sokat a klímát? A karbantartást akkor sem lehet kihagyni:

„A klímára is érdemes úgy tekinteni, mint egy autóra: ha hónapokig nem használnak egy utcán tárolt személygépkocsit, akkor az egyrészt teljesen elkoszolódik. Ez csak a kisebbik baj, a túl sok állás után számos, elöregedésből fakadó hiba is felléphet”

- példálózott Medgyesi Tamás.

Az elhanyagolt berendezések hálátlanul fognak bennünket szolgálni. A használati idő és a lerakódott kosz közé nem lehet párhuzamot húzni. A szennyeződés nem fogja elkerülni berendezésünket akkor sem, ha hónapokig nem kapcsoljuk be.

Igazi spórolás odafigyelést igényel. Nem ér véget a folyamat a klíma beszerelésével!



bottom of page