top of page
  • Writer's picturePolar

Milyen hatással van az áramszünet a légkondimra?

Az áramszünet bárhonnan nézzük, nem egy jó élmény. A munkánkat, a pihenésünket, de az otthonunk állapotát is negatívan befolyásolhatja. Az áramkimaradás ugyanis nem csak emberileg zavaró, de elektronikai berendezéseinkre is kártékony. A cikkünkben a klímára gyakorolt hatásait, következményeit vesszük nagyító alá.


Árthat-e a légkondimnak az áramkimaradás?

Szakemberek szerint az áramkimaradásnak egy jó minőségű, túlfeszültségvédővel ellátott klímára nem szabadna különösen káros hatást gyakorolnia, ám fontos megjegyezni, hogy a gyakori/hosszú áramszünet már ezeknek a modelleknek is gondot okozhat. Természetesen árt a légkondinak az áramkimaradás, de bizonyos óvintézkedések megtételével csökkenthetjük a károkat.


Miért ad ki furcsa hangokat a légkondim áramszünetkor?

A furcsa hangok hátterében a nyomáskülönbség áll. A nyomó és szívó oldal között ugyanis a nyomáskülönbség egy bizonyos kísérő hanggal egyenlítődik ki, hasonló a leolvasztáskor tapasztalhatóhoz. Ez a hang modelltől függően hangosabb és halkabb lehet.


Mi hibásodhat meg a klímámban egy-egy áramszünet alkalmával?

Az áramszünet elsősorban a klíma elektronikai berendezéseit érinti és roncsolja, ami összességében az egész modell működésére káros lehet. Ezeknek a javítása magas költségekkel jár, így érdemes mindent megtenni, hogy elkerüljük a meghibásodásukat.

  1. Kompresszor: Ha az áramszünet idején a kompresszor hosszabb ideig nem működik, nyomásesés keletkezhet, aminek a következménye, hogy a kompresszor meghibásodik vagy akár teljesen tönkremegy.

  2. Ventilátor: Ha az áramszünet miatt a ventilátorok nem működnek, a rendszerben lévő levegő áramlása megszűnik, ami növeli a rendszer terhelését. Ilyenkor előfordulhat, hogy a ventilátorok meghibásodnak.

  3. Elektronikus vezérlők: Az áramszünet károsíthatja is az elektronikus vezérlőket, ami az egész klímát érintheti.


Milyen tanácsokat érdemes megfogadni, ha nem szeretném, hogy a légkondim károsodjon áramkimaradáskor?

Az áramszünetek, ha hosszú ideig és gyakran jelentkeznek, károsíthatják a légkondicionáló rendszerünket. A hirtelen visszatérő elektromosság olyan áramlökettel „sújtja” a klímát, hogy a berendezések túlterhelődhetnek és könnyedén meghibásodhatnak. Így érdemes minden óvintézkedést megtennünk azért, hogy ezt a helyzetet elkerüljük:

  • Ha lehet, áramtalanítsuk a légkondit áramszünet idején!

  • Az áram visszatérése után várjunk legalább 5 percet, mielőtt visszakapcsoljuk a klímát!

  • Amennyiben áramkimaradásra utaló jeleket észlelünk (mondjuk nagy a vihar, villódzó égők stb.), azonnal kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk a légkondit!

  • Ha meghibásodást észlelünk, forduljunk szakemberhez!


Mi a szünetmentes tápegység? Mire jó?

A szünetmentes tápegység – vagy angolul: uninterruptible power supply (UPS) – egy olyan eszköz, amit arra terveztek, hogy áramkimaradás esetén elektromosságot biztosítson az adott rendszernek. Röviden: tartalék áramforrás, ami egy akkumulátor vagy egy generátor formájában létezik. A szünetmentes tápegység segíthet, hogy légkondijaink az áramkimaradás esetén is tovább működhessenek, ám a gyakori áramszünettel szemben még ezek az eszközök sem tudják teljesen megóvni klímánkat.

Ha további kérdésed lenne a témában, bátran keresd fel szakembereinket! Együtt kiderítjük az áramszünet okozta meghibásodás forrását és meg is oldjuk!

bottom of page