top of page
  • Writer's picturePolar

Milyen hatással van a klíma a gyerekekre?


A kisgyermekes családok számára komoly dilemmát okozhat eldönteni, hogy beszereltessenek-e klímát otthonukba vagy ne. A légkondikról ugyanis számos tévhit és legenda él a köztudatban, ami arról szól, hogy mennyire egészségtelenek ezek a műszerek, mennyire veszélyesek a kisebbek szervezetére. De vajon mi az igazság? Tényleg gondot okozhat a kisbabák, kisgyerekek számára a klíma? Vagy esetleg a magas hőmérséklet az, ami veszélyt jelent rájuk? A cikkünkben minden kérdésre választ adunk.

Biztonságos-e a légkondicionálók használata a gyerekszobában?

A klímák alapvetően nem jelentenek kockázatot a kisebbek számára, amennyiben megfelelően használják és karbantartják a berendezéseket. Ha szeretnénk a légkondi egészségügyi kockázatait csökkenteni, mindenképpen szánjunk még több időt és odafigyelést a modellek tisztítására, karbantartására, felügyelésére.

Érdemes-e kisgyerekek mellé klímát beszereltetni?

A nagy hőség veszélyt jelenthet a kisgyermekek számára, a megfelelő pihenést és az alvást pedig kimondottan akadályozhatja, így fontos, hogy ideális hőmérsékletről gondoskodjunk a kisebbek szobájában is.

Megfázhat a gyermekem a klímától?

A rosszul használt, nem átgondolt klímahasználat megfázást okozhat, ám ezt pár egyszerű és logikus tanácsot megfontolva könnyedén elkerülhetjük. A nagy hőmérsékletkülönbség betegségbe torkollhat, így érdemes odafigyelnünk arra, hogy az utcai és az otthoni levegő között ne legyen 5-7 foknál nagyobb az eltérés. A lakás hűtésekor törekedjünk arra, hogy lassabban, apróbb lépésekben érjük el az ideális hőfokot, így kevésbé terheljük meg a szervezetünket! A hideg levegőt pedig semmi esetben se fújjuk a gyermekekre, se az ágyuk, asztaluk, játszósarkuk irányába! Lehetőleg állítsuk felfelé a légterelőt! Habár jól esik a nagy meleg után egy kis hűvös levegő, öltöztessük fel a gyerekeket zokniba, hosszúujjúba és hosszúnadrágba bekapcsolt klíma mellett!

Allergiás reakciókat válthat-e ki a légkondi?

Tévhit, hogy a klíma felerősíti az allergiát. Megfelelő tisztítás és karbantartás mellett még a leküzdésében is segíthet! Ha egy háztartásban élünk kisgyerekekkel, akkor egyébként is érdemes kimondottan odafigyelni a légkondink állapotára, takarítására! A jó minőségű szűrők segítenek elpusztítani a levegőben található allergéneket, a pollent, a különböző baktériumokat, így otthonunkba megtisztítva érkezik a levegő.

A klíma olyan hangos, hogy nem tud tőle aludni a gyerek…

Ma már kimondottan halk, alig hallható klímaberendezések is elérhetőek a piacon, így a továbbiakban nem kell attól tartanunk, hogy a légkondi zavarja a kicsiket a pihenésben. A legmodernebb modellek még éjszakai/alvó móddal is rendelkeznek, ami a zajcsökkentés mellett az alváshoz legideálisabb hőmérsékletről is gondoskodik.

Milyen tanácsokra figyeljünk oda, hogyha klímát szeretnénk a gyerekszobában elhelyezni?

  1. Helyezzük a légkondicionálót olyan helyre, ahol nem közvetlenül fújja a gyermekre a hűvös levegőt!

  2. Érdemes olyan helyet választani a klímának, amit a gyerekek nem érnek el, és a távirányítót is mindig tartsuk biztonságos távolságban a kicsiktől!

  3. Folyamatosan tisztítsuk, ellenőrizzük a klímát!

Ha maradt még kérdésed a témában, keress bennünket bátran, kollégáink mindig szívesen segítenek!



bottom of page