top of page
  • Writer's picturePolar

Nem fűt "rendesen" a klímád?

Nem fűt rendesen a klímám… Mi lehet a baj?


Végre hazaértél, és nem is szeretnél mást, mint kicsit lepihenni a jó meleg lakásban, de… A klímád nem fűt rendesen? Vagy valami fura zajt hallasz? Kellemetlen szag terjed a levegőben? Ne aggódj, ez bárkivel előfordulhat! Ahelyett, hogy kétségbe esnél, olvasd el cikkünket, és hamar megoldást találsz problémádra!

Klímavásárláskor általában azt a tanácsot adják a szakértők, hogy évente legalább egyszer, de ha fűtésre használt klímával van dolgunk, akkor kétszer tisztítsuk ki. Ennek mi lehet az oka? Használat közben mindenféle por és kórokozó ragadhat meg a műszerben, aminek következtében kellemetlen szagok, alacsony hatásfok és egészségkárosító hatások alakulhatnak ki. Rendszeres tisztítással és karbantartással viszont nem csak ezektől a problémáktól szabadulhatunk meg, de a klímánk élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Milyen lépésekből áll a megfelelő tisztítás? A klíma takarítását magunk is elvégezhetjük egy porszívó, nedves törlőkendő, ecet vagy valamilyen tisztítószer segítségével. A procedúra előtt mindenképpen áramtalanítsuk a berendezést, és tanulmányozzuk át annak felépítését!

A szűrő kitisztítása a legfontosabb. Első lépésként porszívóval szívjuk le róla a porréteget, majd bő víz alatt mossuk ki belőle a makacsabb foltokat, amihez ecetet vagy tisztítószert is használhatunk! Mielőtt visszahelyeznénk a klímába szárítsuk meg, akár a levegőn, akár egy hajszárító segítségével! A kondenzvíz tömlőjét és a leeresztő tömlőt is alaposan takarítsuk ki! Amennyiben split klímával rendelkezünk figyeljünk oda a külső és belső egységek kitisztítására is! Az előbbinél az esetlegesen beleakadt leveleket, porszemeket porszívó és nedves ruha segítségével távolítsuk el! A ventilátor tisztaságára is figyeljünk oda!

Rendszeresen tisztítod a klímádat, mégis fura hangot ad ki és nem fűt eléggé? Mindenképpen fordulj szakemberhez! A klímákban egészségre káros gázok találhatóak, nagyon fontos, hogy megfelelő szakértelemmel bánjunk velük.

Esetleges repedés esetén is csökkenhet a hatásfok. Egy szakember könnyedén meg tudja állapítani a probléma okát. Amennyiben UV kontrasztanyaggal van bekenve a klíma berendezése egy védőszemüveg és UV fény segítségével könnyedén megtalálhatjuk a repedést. Ám fontos, hogy fluoreszkáló folyadékot és hűtőközeget csak szakember tölthet bele, de legalább a repedés keresését megspórolhatjuk neki! Másik lehetőség a túlnyomásos szivárgás próba, amihez le kell állítani az egész klímát. Ennél az opciónál manométer segítségével könnyedén felismerheti a problémát bármelyik szakember. Továbbá lehetőség van szivárgás érzékelő spray használatára, ami buborékot hoz létre ott, ahol a nitrogén távozik. Ezt bárki magától elvégezheti.

Ha nem szivárgás vagy repedés áll a probléma hátterében, érdemes a hűtőközeg utántöltését megfontolni. A nem megfelelő mennyiségű hűtőfolyadék csökkenti a hatásfokot.

A Polarnál precíz és segítőkész szakembereket találsz, ha gondjaid akadtak a klímáddal. Ne ess kétségbe, mi egy pillanat alatt újat varázsolunk berendezésedből!
Comentarios


bottom of page