top of page
  • Writer's picturePolar

A Föld Napja - klímák és a környezetvédelem

A globális felmelegedés ma már egy mindennapos téma, hiszen a környezeti változásokból fakadóan szinte eltűntek az évszakok. Tavasszal is eshet a hó, nyáron is lehet fagy, de már a téli 20 fokok sem idegenek. Sokszor azt gondolhatjuk, hogy átlagemberként nem tehetünk semmit, ám az otthonunknak sok szeglete van, ami hozzájárulhat a környezetvédelemhez, a fenntartható életmódhoz és még komfortérzetet is nyújthat számunkra.


Légkondi, mint a környezet barátja


A légkondi használata hőszabályozásra nagyban hozzá tud járulni a fenntartható életmódhoz, ám abban az esetben tud csak igazán környezetbarát lenni, ha az otthonunknak megfelelő készüléket választjuk. Mutatjuk, hogy melyek ezek a szempontok!


A berendezés mérete 


Nem szabad sem túl nagy, sem túl kicsi berendezést választani. A fenntartható életmód érdekében a helyiségnek megfelelő méretű klímát érdemes választani. Abban az esetben, ha egy klíma túl kicsi, sokkal nagyobb energiát fog felhasználni arra, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet, ellenkező esetben pedig a túl nagy készülék feleslegesen sok áramot használ fel, ami a környezetvédelem ellen dolgozik.


Energiaosztály besorolás 


A környezetvédelem érdekében a klíma energiaosztály besorolását mindeképpen érdemes ellenőrizni és az otthonod számára legmegfelelőbb berendezést kiválasztani. Ehhez kérd szakember segítségét! 


Energiatakarékos/ECO mód 


Azok a berendezések, amik tudnak energiatakarékos módon működni, kéz a kézben járnak a környezetvédelemmel. Miután a klíma elérte a kívánt hőmérsékletet, alacsony fordulatszámon működik, így a komfortérzetünket is megtarthatjuk, ám az energiával is takarékoskodhatunk.


Programozható vagy mobilról irányítható berendezések 


Ezek a klímák úgy dolgoznak a fenntarthatóságért, hogy távolról is irányíthatóak, így nem szükséges működtetni, amíg például senki nincsen otthon csak azért, hogy egy későbbi időpontban meleg/hideg legyen. 


Karbantartás 


A karbantartás nem csak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem alapvetően is meghosszabbítja a klíma élettartamát és a lehetséges betegségektől is megóvhat minket. A fenntarthatósághoz úgy kapcsolódik a klíma karbantartása, hogy minél tisztább a berendezés, minél könnyebben működik, annál kevesebb környezeti energiát használ fel.


bottom of page