top of page
  • Writer's picturePolar

A nők valóban fázósabbak?

Alapvető felállás, hogy a nők fázósabbak, mint a férfiak, persze ez alól is akad kivétel. De hogy lehet az, hogy ennyire különbözik a nemek hőérzete? Milyen befolyásoló tényezők jelennek meg a légkondi hőmérsékletének beállítása során?


Evolúciós történet

Vannak dolgok, amik sosem fognak változni és az evolúciós berögződések ellen aligha lehet tenni bármit is. Az emberek ebben a tekintetben a melegvérű állatokra hasonlítanak, hiszen ahogy a különböző fajokról is elmondható, úgy az emberekről is; a nők a szaporodás és az utódgondozás bizonyos aspektusai miatt fázósabbak. 


Testfelépítés

A testi különbségek a hőmérséklet szempontjából igencsak számottevőek lesznek. A hormonháztartás esetében a nők ösztrogénszintje miatt jobban ingadozik a test hőmérséklete, emiatt fázósabbak, hiszen erőteljesebben reagálnak a hőmérsékletváltozásra. Ez fokozódik a nők menstruációs ciklusa szerint, ilyenkor a testük még jobban érzékeli azt, ha nem megfelelő a hőmérséklet otthonukban vagy az irodában. A legnagyobb testrész, a bőr, 15%-kal vékonyabb a nők esetében, így érthető, hogy a nők fázósabbak, hiszen hamarabb hűl ki a testük.


Hidegroham

Az úgynevezett Raynaud-jelenség elsősorban a 40-60 év közötti nőknél jelenik meg. Ez a jelenség azt eredményezi a testben, hogy a hideg (vagy stressz) hatására az ujjakban nemcsak lelassul a vérkeringés, hanem sokszor el is áll. Ez természetesen nem marad így, a test helyreállítja az átmeneti hibát, ám ez is egy tény, ami azt támasztja alá, hogy igenis egy komoly dolog az, hogy a nők fázósabbak.


Ne csak a nők miatt tekerd fel a fűtést

Ahogyan a nők, úgy a csecsemők is fázósabbak, ezért ha kisgyermek van otthon vagy a családban, akkor érdemesebb egy-két fokkal feljebb venni a fűtést, hiszen az ő testük még nehezebben küzd meg a hideg okozta tünetekkel. Ugyanúgy igaz ez a túlságosan melegre is, tehát nem szabad átesni a ló másik oldalára sem.


Mi az ideális hőmérséklet?

Az már nyilvánvalóvá vált, hogy a nők fázósabbak (számukra 25 Celsius-fok az ideális), mint a férfiak (akik 21,6 Celsius-fokban érzik magukat a legjobban). Ám mi a helyzet a különböző területekkel, ott egységes a hőmérséklet iránti “elvárás”? Az amerikai felfogás szerint 20-22 Celsius-fok a megfelelő (bár ez azért sok esetben egy alacsony becslés az ottani életviszonyokhoz mérten), míg a briteknél ez maximum 20 Celsius-fok. A WHO szerint egy egészséges felnőtt ember már 18 Celsius-fok felett kényelmesen érzi magát, ám a kisgyermekeknek, idősebbeknek és betegeknek inkább a 20 Celsius-fok az ajánlott. Az alsó határ a WHO jelentésének megfelelően 16 Celsius-fok lett.


Milyen megoldások vannak a piacon?

Ha már eljutottunk odáig, hogy tudjuk, mi a megfelelő hőmérséklet a nemek és különböző területek számára, akkor felmerül a kérdés, hogy ezt mivel lehet elérni? Több lehetőséggel találjuk szemben magunkat. Magyarországon a klasszikus hőszabályozási módszer a gázüzemű központi, valamint a fatüzelésű fűtés, ám egyre elterjedtebb a napelemes módszer is, valamint légkondicionálót és hőszivattyút is egyre többen szereltetnek be otthonaikba. Az utóbbi három beszerzése nagyobb anyagi terhelést von maga után, ennek ellenére hosszútávon sokkal költséghatékonyabbak (ráadásul a környezetnek is jóval kedvezőbbek).


bottom of page