top of page
  • Writer's picturePolar

Jó tanács: mindig tartsd karban és tisztítsd a klímát!

A klíma karbantartása és tisztítása egyáltalán nem gyerekjáték és nem szabad félvállról venni. Komoly egészségügyi kockázatokkal jár, hogyha nem ellenőrizzük és takarítjuk rendszeresen. Az anyagi következményeiről már nem is beszélve?! A mai cikkünkben több tényezőt is felsorolunk, ami rávilágít a karbantartás szükségességére.


A hosszú élettartamhoz vezető út


A klímák nagy anyagi beruházást igényelnek - nem is csoda hát, hogy szeretnénk a maximális szolgáltatást élvezni a lehető leghosszabb ideig! De mit kell tennünk, hogy légkondink a legmegfelelőbb módon működjön és hosszú élettartammal rendelkezzen? A cikk címéből könnyedén kitalálhatod: tartsd karban a klímát! A rendszeres ellenőrzés megelőzi, hogy a berendezés alkatrészei meghibásodjanak vagy károsodjanak.


Az elhanyagolt légkondi hosszútávon megbosszulja magát - idejekorán elromlik, csökken a hatékonysága és a teljesítménye, rossz szagot áraszt magából és az energiafogyasztás is az egekbe szökik.


A leggazdaságosabb opció


Egy eldugult klíma képtelen jó teljesítményt produkálni, így ugyanazt a hőmérsékletet sokkal nagyobb energiafogyasztással fogja elérni, mint új korában tette. Az üzemeltetési költségek jelentős növekedésére lehet számítani, hogyha a karbantartáson spórolunk.


Biztonságos működés, egészségbarát klíma


A légkondik - ellenben a köztudatban élő tévhittel - nem okoznak náthát. Kivéve, hogyha az elmaradt tisztítás következtében megtelepednek benne a baktériumok, gombák és egyék mikroorganizmusok. A levegő áramoltatása közben ezek az élőlények közvetlenül a szervezetbe jutnak. A levegőminőségünk jelentősen romlik, minden elmaradt tisztítással.


A garancia feltétele


Sokan nincsenek vele tisztában, mit foglal magába a garancia és ki igényelheti. A feltételei között szinte mindig szerepel, hogy a jótállás csak akkor érvényes, hogyha a tulajdonos legalább évente egyszer, de inkább kétszer ellenőrizteti és karbantartja a berendezését. Természetesen a szerződés modellenként eltérő lehet, de erre érdemes odafigyelni.


Tehát akkor…


A zavartalan működés érdekében a klímát évente kétszer - ősszel és tavasszal - érdemes átvizsgáltatni, kitisztíttatni. Nem ajánljuk, hogy ezt hozzá nem értő személy végezze, bátran hívjunk szakembert a feladathoz! A költségei rövidtávon feleslegesnek tűnhetnek, de hosszú távon jóval költséghatékonyabb megoldás, mint drágán javíttatni vagy új eszközt beszerezni.


Ha bármilyen kérdésed maradt a témában, fordulj bátran a Polar munkatársaihoz!



bottom of page