top of page
  • Writer's picturePolar

Hőszivattyú

Napjainkban egyre elterjedtebbek az alternatív hűtési-fűtési módszerek, hiszen a változó gazdasági környezetnek köszönhetően sok esetben tarthatatlan az összes számla befizetése. Ilyenkor merülnek fel a napelemes, légkondis, hőszivattyús és egyéb megoldások. Ezek a beruházás területén nagy összeget jelentenek, ám hosszútávon a legtöbb esetben megtérül a beszerzésük.


Környezetbarát megoldás, télen-nyáron


A hőszivattyú működése alapvetően az ingyenes elérhető környezeti hő felhasználásával működik, ami minden évszakban elérhető, így télen megfelelően tud fűteni, nyáron pedig hűteni (és minden évszakban tudja biztosítani a melegvizet is). Környezetbarát módja pedig abban rejlik, hogy nem használ fosszilis tüzelőanyagokat, ami a szén-dioxid kibocsátásának csökkentését eredményezi.


Mennyire megbízható egy hőszivattyú?


Bár napjainkban a hőszivattyúk kifejezetten megbízhatóan és hatékonyan működnek, számolni kell azzal, hogy esetleges áramszünet esetén a berendezés nem, vagy nem megfelelően fog működni. Erre több megoldás is alkalmazható, többek között vannak már olyan modern hőszivattyúk, amikben külön tároló van arra, hogy energiahiány esetén azt a felraktározott energiát használják fel. Alternatív megoldások pedig; napelemek használata a hőszivattyú mellett, erőforrás-generátor beszerzése (ez akkor is biztosítja az áramot a hőszivattyú számára, ha amúgy alapjáraton nem lenne).


Kályha, mint kisegítő eszköz


A kályhák a legtöbb esetben nem csak a fűtés mesterei, hanem tökéletes kiegészítői otthonunknak. Ugyan egy kályha beszerzésénél és használatánál is sok mindenre kell figyelni (például szén-monoxid kibocsátás, tűzveszély), ám hatékony kiegészítője lehet egy hőszivattyúnak, vagy napelemes energiaforrásnak, hiszen áramszünet esetén is tökéletesen tud működni.


Hőszivattyúk hűtőközege


Hogy hogyan és miért ilyen környezetbarát és hatékony a hőszivattyú, az nagyban a használt hűtőközegtől függ. A légkondikban és hőszivattyúkban R32-es hűtőközeget használnak, ami lényegében egy olyan közvetítő anyag, amely képes a hőenergiát szállítani egyik helyről a másikra. Ez a hűtőközeg a környezetben lévő energiákat használja fel és két funkciója van: a hőleadás (fűtés), és a hőelvonás (hűtés). 


Az R32-es előnyei


Az R32-es tulajdonságai közé tartozik a magasabb hatékonyság (a hőenergia szállításában hatékonyabb, mint a hagyományos hűtőközegek), a környezetbarátság (alacsonyabb globális felmelegedési potenciállal rendelkezik) és kisebb mennyiségű töltelékre van szüksége, ami mind a kibocsátásokat, mind a környezeti terheléseket csökkenti.


Dióhéjban a hőszivattyúról


Összeségében a hőszivattyú egy kiváló megoldás lehet az otthon hőszabályozására, ám a beszerzése előtt kifejezetten körültekintően kell tájékozódni, hiszen nem kis összegű berendezésről van szó. Ám hosszútávon nem csak a környezetet lehet óvni azzal, ha hagyományos berendezések helyett hőszivattyút használunk, de a pénztárcánknak is kedvező lehet, ha egy helyről lehet kezelni mindent. A hőszivattyúk beszereléséhez és esetleges hibáinak javításához mindenképpen szükséges szakembert hívni.

bottom of page